22 ΙΟΥΝΙΟΣ, 2016

Αβοκάντο: Η σούπερ τροφή που χαρίζει υγεία

Το γνωρίζουμε όλοι, μας έχει συνεπάρει ως συστατικό του διάσημου γουακαμόλε. Όμως, το αβοκάντο είναι πολλά περισσότερα από αυτό!

Το αβοκάντο αποτελεί σούπερ τροφή, που μπορεί να γίνει ο σύμμαχός μας στην υγεία και τη σωστή διατροφή στην καθημερινότητα, ενώ χαρίζει γεύση σε όποια συνταγή αναμιχθεί και ευεξία σε όποιον την καταναλώσει!

Μπορεί μέχρι πρότινος να συνοδευόταν από μύθο που το ενοχοποιούσε απέναντι σε διαιτητικές συνήθειες, αλλά ευτυχώς τελευταία πολλές έρευνες και άρθρα έρχονται να αποδώσουν στο αβοκάντο την αληθινή του ιδιότητα – σούπερ τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όλα ωφέλιμα για την υγεία μας.

Τι περιέχει το αβοκάντο;

  • Φυτικές ίνες
  • Πρωτεΐνες
  • Βιταμίνες (Κ, C, Β5, Β6, Β1, Β2, Β3)
  • Φυλλικό οξύ
  • Καλά λιπαρά
  • Κάλιο

Πώς παίρνουμε όλα τα θρεπτικά του συστατικά;

Για να λαμβάνουμε στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά του σούπερ τρόφιμου, που θα βοηθήσουν τα κόκκαλα, το ανοσοποιητικό, το μεταβολισμό, το αίμα αλλά και την όρασή μας, μπορούμε να του προσθέτουμε λίγο λεμόνι, ώστε να βοηθάμε στην απελευθέρωσή τους – ή, απλά, να το προσθέτουμε στις σαλάτες, να το κάνουμε πουρέ επάνω σε μια φέτα ψωμί με πιπέρι και αλάτι, αλλά και σε κάθε συνταγή. Ταιριάζει με όλα και μπορεί να ακολουθήσει κάθε μαγειρική περιπέτεια.

Πώς επιλέγουμε το αβοκάντο και πώς το καθαρίζουμε

Στο κατάστημα βεβαιωνόμαστε ότι το αβοκάντο πιέζεται ελαφρά – αυτό σημαίνει ότι είναι ώριμο. Αν πιέζεται πολύ σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει ωριμάσει κατά πολύ και θα πικρίζει.
Ιδανικά, αγοράζουμε σκληρά αβοκάντο και τα ωριμάζουμε σπίτι, κλείνοντάς τα σε μια χαρτοσακούλα (ή εφημερίδες) και αφήνοντας για δύο μέρες στη σκιά.
Όταν είναι ώριμο, καθαρίζεται εύκολα και γρήγορα. Χαράζουμε, βγάζουμε το κουκούτσι και αφαιρούμε τη σάρκα του – η οποία θα αφαιρείται εύκολα.

Διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το αβοκάντο

  • Χρησιμοποιείται στις συνταγές αντί για βούτυρο
  • Τα θρεπτικά του συστατικά είναι περισσότερο συγκεντρωμένα προς το εξωτερικό του
  • Αποθηκεύεται στο ψυγείο, για 1 περίπου ημέρα, με μια-δύο σταγόνες λεμονιού και τυλιγμένο σε διαφανή μεμβράνη
  • Ξεπερνά σε περιεκτικότητα καλίου την μπανάνα
  • Προτιμότερο είναι να μην αποθηκεύεται με μήλα και μπανάνες, γιατί ωριμάζει πιο γρήγορα – εκτός κι αν αυτός είναι ο σκοπός!
  • Μπορεί να μπει στο φούρνο ή και να γίνει ψητό!
  • Ταιριάζει με όλα. Ακόμα και με σοκολάτα!

Συνταγές με αβοκάντο




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.
    AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Αφήστε μια απάντηση