17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, 2015

Σπανάκι, ο πρωταθλητής στα θρεπτικά συστατικά

Σπανάκι! Σε χρώμα πράσινο βαθύ, φρέσκο από το χωριό, φτάνει στην κουζίνα μας και πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από συνταγές που μας φτιάχνουν, εκτός από τη διάθεση, και την υγεία.

Αν γνωρίζαμε τις θρεπτικές ιδιότητες που έχει το σπανάκι όταν ήμασταν μικροί, δεν θα σπρώχναμε με αντιπάθεια το πιάτο με το σπανακόρυζο. Αφού μεγαλώσαμε, το βάζουμε σε ψητά, σε πίτες, σε σαλάτες, ακόμα και σε πίτσες! Ας δούμε αναλυτικά τις θρεπτικές ιδιότητες της σούπερ τροφής και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πολύτιμο αυτό πράσινο φυλλώδες λαχανικό που παράγει ο τόπος μας.

Πότε το βρίσκουμε

Ολόκληρο τον χρόνο, στα καλύτερά του όμως βρίσκεται το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) και την άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος).

Θρεπτικά συστατικά

  • Βιταμίνες Α, Κ, C, E και συμπλέγματος Β
  • Σίδηρος
  • Φυλλικό οξύ
  • Φυτικές ίνες
  • Μαγνήσιο

Μας κάνει καλό

  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας
  • Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου
  • Τα καροτενοειδή (στις βιταμίνες) προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση
  • Προστατεύει τα οστά (βιταμίνη Κ)

Tips

  • Συνδυάζουμε καλύτερα με βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου – δηλαδή σε μια σαλάτα με σπανάκι, προσθέτουμε και ντομάτα ή λεμόνι, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C
  • Όταν βράζουμε το σπανάκι, αφήνουμε το καπάκι της κατσαρόλας ανοιχτό, για να απελευθερωθούν περισσότερα οξέα με τον ατμό

Γρήγορο γεύμα με σπανάκι

Βράζουμε το σπανάκι για ένα λεπτό (αφήνουμε το νερό να βράσει, προσθέτουμε το σπανάκι και χρονομετράμε), στραγγίζουμε και βάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε ντομάτα, γραβιέρα Χωριό σε κύβους, ραίνουμε με Βαλσάμικο ή Κρέμα Βαλσάμικου ΤΟΠ, ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε.

Συνταγές με σπανάκι

 




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.
    AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Αφήστε μια απάντηση