18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, 2017

Λεμόνι το ευεργετικό

Δύο-τρεις σταγόνες στο πιάτο από αυτόν τον μαγικό καρπό και αμέσως αναδεικνύεται η γεύση!

Το λεμόνι αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της μεσογειακής διατροφής. Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να ισορροπήσει τη γεύση του φαγητού, αλλά και μετά, όταν ο χυμός του πέφτει επάνω στα θαλασσινά, τα ψητά, τις σαλάτες, τα λαχανικά.

Αλμυρές και γλυκές συνταγές (κέικ λεμονιού, λεμονόπιτα) βασίζονται στις ιδιότητες του κατακίτρινου αγαπημένου μας φρούτου, αλλά μπορούμε και να φτιάξουμε υπέροχη σπιτική λεμονάδα και να απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε.

Ας δούμε τις ιδιότητες του λεμονιού!

Πότε τα βρίσκουμε

Τα λεμόνια είναι στα καλύτερά τους το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο.

Θρεπτικά συστατικά

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Ε
  • Φυλλικό οξύ
  • Νιασίνη
  • Θειαμίνη
  • Ριβοφλαβίνη
  • Παντοθενικό οξύ
  • Χαλκός
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος
  • Μαγνήσιο
  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρος
  • Φώσφορος
  • Φλαβονοειδή

Μας κάνουν καλό

  • Απορροφάται ο σίδηρος με τη βιταμίνη C
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
  • Έχουν αντιοξειδωτική δράση
  • Ενισχύουν το μεταβολισμό
  • Βοηθούν στη χώνεψη
  • Βελτιώνουν την υγεία των μαλλιών, του δέρματος, των δοντιών
  • Έχουναντιβακτηριδιακή δράση

Tips

  • Όταν διαλέγουμε λεμόνια, προσέχουμε να μην έχουν πολύ χοντρή φλούδα, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχουν και λίγο χυμό. Θα πρέπει να έχουν ωραίο κίτρινο χρώμα – όσα κάνουν πράσινα ‘νερά’ στη φλούδα τους είναι πιο όξινα, γιατί δεν έχουν ωριμάσει ακόμα. Τα πολύ ώριμα θα έχουν μαλακά σημεία και θαμπή φλούδα.
  • Τα κρατάμε πιο πολύ καιρό φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου και σε σκοτεινό σημείο, για μια περίπου εβδομάδα. Στο ψυγείο διατηρούνται για 4 περίπου εβδομάδες.
  • Ο χυμός λεμονιού μπορεί να αποθηκευτεί. Βάζουμε τον φρεσκοστυμμένο χυμό σε παγοθήκες, καταψύχουμε και μετά αποθηκεύουμε πάλι στην κατάψυξη σε σακούλες τροφίμων.
  • Αποθηκεύουμε και το ξύσμα λεμονιού: το αποξηραίνουμε και το αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και δροσερό μέρος.
  • Για να βγάλει πιο πολύ χυμό το λεμόνι, το ρολάρουμε με την παλάμη μας σε μια επιφάνεια. Παράγει πιο πολύ χυμό όταν είναι ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου.

Γρήγορο γεύμα με λεμόνι

  • Ένα νόστιμο ντρέσινγκ για σαλάτα αποτελεί λίγος χυμός λεμονιού μαζί με ελαιόλαδο, λιωμένο σκόρδο και πιπέρι.
  • Δροσερό αναψυκτικό: στυμμένος χυμός λεμονιού, λίγη σόδα και λίγος πάγος – και, αν θέλουμε, λίγος δυόσμος για άρωμα.
  • Γρήγορο γεύμα: ρύζι, λίγο κοτόπουλο, λίγη φέτα ή γραβιέρα Χωριό, φρέσκο κρεμμυδάκι, αρακάς ή και καλαμπόκι και χυμός λεμονιού.
  • Ετοιμάζουμε σαγανάκι με φέτα ή γραβιέρα Χωριό και στύβουμε μπόλικο λεμόνι από πάνω.

Συνταγές με λεμόνι

 




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.
    AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Αφήστε μια απάντηση