24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, 2016

Μάθετε τα πάντα για τα σταφύλια

Έχουν υμνηθεί από τον Όμηρο, έχουν θεοποιηθεί από τον Διόνυσο, έχουν εμφανιστεί σε τοιχογραφίες και μετρούν χιλιάδες χρόνια ζωής. Τα σταφύλια τα λατρεύουμε και τα καταναλώνουμε στην αρχική τους ή σε άλλες μορφές σχεδόν κάθε μέρα!

Τι εννοούμε ‘άλλες μορφές’; Το κρασί, μέσα σε χυμούς, σε γλυκά, μαζί με τυριά, παξιμάδια και άλλα φρούτα ως ορεκτικό, σε μαρμελάδες, ή ακόμα και αποξηραμένα, δηλαδή σταφίδες!

Είναι τόσο θρεπτικά όσο και συμβολικά. Συμβολίζουν τον τρύγο, το κρασί και την καλοπέραση, το ελληνικό καλοκαίρι, καθώς και το αποκαλόκαιρο – τις τελευταίες ημέρες του, τις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν πραγματοποιείται και ο τρύγος.

Ας μάθουμε περισσότερα για τα αγαπημένα μας σταφύλια!

Πότε τα βρίσκουμε

Φρέσκα είναι το καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου.

Θρεπτικά συστατικά

  • Υδατάνθρακες
  • Πρωτεΐνες
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β6
  • Βιταμίνη C
  • Φυλλικό οξύ
  • Βιταμίνη Κ
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορος
  • Κάλιο

Μας κάνουν καλό

  • Βελτιώνουν την όραση και την προστατεύουν από την γήρανση
  • Έχουν αντιοξειδωτικά
  • Μειώνουν τις φλεγμονές
  • Προστατεύουν την καρδιά
  • Αποτοξινώνουν
  • Βελτιώνουν την πέψη
  • Ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού
  • Προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση

Tips

  • Επιλέγουμε σταφύλια με πράσινο και υγιές κοτσάνι.
  • Αν, μετακινώντας το τσαμπί, οι ρόγες αποκολλώνται, σημαίνει ότι το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή έχει ωριμάσει πολύ.
  • Όταν τα καταναλώνουμε, φροντίζουμε να κόβουμε μικρό τσαμπί  ώστε να διατηρηθούν τα υπόλοιπα φρέσκα.

Γρήγορο γεύμα με σταφύλια

  • Σε μια πιατέλα, απλώνουμε ρόγες σταφυλιού και άλλα εποχιακά φρούτα, λίγη γραβιέρα Χωριό, λίγα παξιμάδια ή κρακεράκια και ξηρούς καρπούς. Ραίνουμε με λίγη ΤΟΠ Κρέμα Βαλσάμικου και απολαμβάνουμε.
  • Σε ένα γιαούρτι, κόβουμε στα δύο και ρίχνουμε μέσα το σταφύλι, μαζί με μια κουταλιά μέλι ή και λίγα καρύδια.

Συνταγές με σταφύλια

Συνταγές με σταφίδα




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.
    AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Αφήστε μια απάντηση