Φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο, αυγά ποσέ και καβουρδισμένο βούτυρο
Τα πρωινά ξεκινούν άψογα, ή η μέρα κλείνει υπέροχα, με αυτή τη συνταγή που ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και απολαμβάνεται αργά!
51
Φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο, αυγά ποσέ και καβουρδισμένο βούτυρο

ΥΛΙΚΑ

2 φέτες του ψωμί του τοστ, πολύσπορο 1 αβοκάντο, ώριμο, κομμένο σε φέτες ή λιωμένο με πιρούνι 2 κουτ. σούπας Χωριό Soft με Βούτυρο Αγελάδος 2 αυγά φρέσκα 2 κουτ. σούπας ΤΟΠ ξίδι λευκό αλατοπίπερο κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Φρυγανίζουμε το ψωμί στη φρυγανιέρα ή στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα. Απλώνουμε πάνω του τις φέτες αβοκάντο, ή το αλείφουμε με το αβοκάντο αν είναι λιωμένο. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Για το καβουρδισμένο βούτυρο (μπερ νουαζέτ): Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο. Το αφήνουμε να λιώσει, να αφρίσει και σιγά-σιγά να αρχίσει να αλλάξει χρώμα. Σε λίγα λεπτά θα δούμε ότι σχηματίζονται στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μικρές καφέ κουκίδες και αναδύεται ένα υπέροχο άρωμα φουντουκιού. Αυτό μπορεί να πάρει από 3 μέχρι 5 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε τις κουκίδες να μαυρίσουν. Το υγρό θα έχει πάρει καραμελένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το βούτυρο σε μικρό μπολάκι.
  3. Για τα αυγά: Σπάμε τα αυγά σε μικρά μπολάκια (ξεχωριστά). Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε νερό (μέχρι τη μέση περίπου), μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Δεν θέλουμε να κοχλάζει δυνατά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνουμε μέσα το ξίδι, και ανακατεύουμε ώστε να δημιουργηθεί δίνη. Σταματάμε το ανακάτεμα, και στη μέση της δίνης ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Το ασπράδι θα μαζευτεί κοντά στον κρόκο. Αφήνουμε για 3 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα αυγά και τα ακουμπάμε πολύ προσεκτικά σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα νερά. Μετά τα μεταφέρουμε πάνω στο αβοκάντο.
  4. Περιχύνουμε το φαγητό με λίγο καβουρδισμένο βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Τιπς
– Για το καβουρδισμένο βούτυρο: Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε κατσαρολάκι ανοιχτόχρωμο για να βλέπουμε που θα αλλάζει το χρώμα του.
– Για τα αυγά: το μυστικό για επιτυχημένα αυγά ποσέ είναι η φρεσκάδα τους. Πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκα!
– Για το αβοκάντο: Αγοράζουμε το αβοκάντο λίγες μέρες πριν, για να προλάβει να ωριμάσει. Αυτά που πωλούνται στην αγορά είναι συνήθως λίγο άγουρα, αλλά συνεχίζουν να ωριμάζουν αν τα φυλάξουμε εκτός ψυγείου, κατά προτίμηση σε σκιερό μέρος.