Γαλακτομπούρεκο
Ζουμερό γευστικό γαλακτομπούρεκο, μια συνταγή που όλοι αγαπάμε. Φτιάχνεται με Χωριό Βούτυρο Κερκύρας.
6012
Γαλακτομπούρεκο

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο γάλα 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό 6 αυγά 50 γρ. Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού 1/2 κιλό φύλλα κρούστας για τα φύλλα, επιπλέον Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας 2 φλιτζάνια ζάχαρη 2 φλιτζάνια νερό 1 φετούλα λεμόνι 1 ξυλαράκι κανέλα 2 καρφάκια γαρίφαλο 1 κ.γ. χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνετε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχεια να πήξει.
  2. Βγάζετε από τη φωτιά. Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι. Ρίχνετε σιγά-σιγά στην κρέμα το γάλα. Προσθέτετε και το Χωριό βούτυρο τ. Κερκύρας και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με βρεγμένη πετσέτα (για να μην κάνει πέτσα) και αφήνετε να κρυώσει.
  3. Βουτυρώνετε ένα μέτριο μακρόστενο ή στρογγυλό ταψί. Απλώνετε στη βάση τα μισά φύλλα κρούστας, αφού τα αλείψετε πρώτα καλά με βούτυρο. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και γυρίζετε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Απλώνετε και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας επάνω στην κρέμα, αφού τα αλείψετε με βούτυρο. Χαράζετε τα φύλλα σε τετράγωνά κομμάτια και τα πασπαλίζετε με λίγο νερό.
  4. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη, το νερό, τη φετούλα λεμόνι την κανέλα και τα γαρίφαλα για 5-6 λεπτά. Βγάζετε και πετάτε το ξυλαράκι κανέλας και τα καρφάκια γαρίφαλου, προσθέτετε τον χυμό λεμόνι και βράζετε για 2-3 λεπτά ακόμα. Περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.
  6. Αφήνετε να κρυώσει καλά, κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.