ΥΛΙΚΑ Για το φύλλο ½ κιλό αλεύρι ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 3 κ.σ. Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη Ποικιλία 3 κ.σ. τσικουδιά χυμό από μισό λεμόνι 1-2 φλ. χλιαρό νερό ελαιόλαδο για το τηγάνισμαΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση ½ κιλό μυζήθρα μέλι, κανέλα (για το σερβίρισμα, προαιρετικά) | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Αδειάζουμε σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, την τσικουδιά, το χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια – το καθένα μεγέθους περίπου όσο ένα μικρό πορτοκάλι.
- Ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Το κόβουμε σε λωρίδες μήκους 30 εκ. και πλάτους 7-9 εκ. περίπου.
- Απλώνουμε το τυρί κατά μήκος του φύλλου αφήνοντας κενό 3-4 εκ. από κάθε άκρη.
- Διπλώνουμε τις δύο απέναντι κατά μήκος άκρες κλείνοντας τη μυζήθρα και σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό κορδόνι. Αρχίζοντας από τη μία άκρη, περιστρέφουμε το κορδόνι κάπως χαλαρά, μέχρι να σχηματιστεί ένας έλικας.
- Βάζουμε τις έτοιμες σαρικόπιτες σε μία βαμβακερή πετσέτα για να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις σαρικόπιτες και από τις δύο πλευρές.
- Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε.
- Τις συνοδεύουμε με μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη και κανέλα.
|