Σαρικόπιτες
Πιτάκια γεμιστά με μυζήθρα, μέλι και κανέλα και σπιτική χειροποίητη ζύμη. Πρέπει να τα δοκιμάσετε!
2030
Σαρικόπιτες

ΥΛΙΚΑ Για το φύλλο

½ κιλό αλεύρι ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 3 κ.σ. Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη Ποικιλία 3 κ.σ. τσικουδιά χυμό από μισό λεμόνι 1-2 φλ. χλιαρό νερό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση

½ κιλό μυζήθρα μέλι, κανέλα (για το σερβίρισμα, προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αδειάζουμε σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, την τσικουδιά, το χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Κόβουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια – το καθένα μεγέθους περίπου όσο ένα μικρό πορτοκάλι.
  4. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  5. Το κόβουμε σε λωρίδες μήκους 30 εκ. και πλάτους 7-9 εκ. περίπου.
  6. Απλώνουμε το τυρί κατά μήκος του φύλλου αφήνοντας κενό 3-4 εκ. από κάθε άκρη.
  7. Διπλώνουμε τις δύο απέναντι κατά μήκος άκρες κλείνοντας τη μυζήθρα και σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό κορδόνι. Αρχίζοντας από τη μία άκρη, περιστρέφουμε το κορδόνι κάπως χαλαρά, μέχρι να σχηματιστεί ένας έλικας.
  8. Βάζουμε τις έτοιμες σαρικόπιτες σε μία βαμβακερή πετσέτα για να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  9. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις σαρικόπιτες και από τις δύο πλευρές.
  10. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε.
  11. Τις συνοδεύουμε με μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη και κανέλα.