21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, 2014

Τα 3 αγαπημένα μας μυρωδικά και πώς να τα αποθηκεύσουμε

Βασιλικός, μαϊντανός, άνηθος. Τα πλέον αγαπημένα μας μυρωδικά έχουν πάντοτε τη θέση τους στην κουζίνα και στην καρδιά μας.

Βασιλικός ο πολυτραγουδισμένος. Κοσμεί περβάζια παραθύρου, μπαίνει σε μεγαλύτερες και μικρότερες γλάστρες, δίνει γεύση και άρωμα στα φαγητά μας και ταιριάζει άψογα με σάλτσες ντομάτας. Χέρια τον ανακατεύουν στη γλάστρα για να αναδυθεί το υπέροχό του άρωμα και όλοι περηφανεύονται όταν φουντώνει και στέκει καταπράσινος κάτω από το φως.

Πώς να αποθηκεύσουμε φρέσκο βασιλικό

4 ημέρες

  • Τα φύλλα του βασιλικού μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για 4 περίπου ημέρες, αρκεί να είναι τυλιγμένα σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας (ή μια πετσέτα) και μέσα σε πλαστικό σακουλάκι

Μια εβδομάδα

  • Ένα ματσάκι βασιλικού μπορεί να μείνει στο ψυγείο μέχρι μια εβδομάδα, με τον μίσχο μέσα σε ένα ποτήρι με νερό (αλλάζουμε το νερό κάθε δεύτερη μέρα) και μια πλαστική σακούλα να καλύπτει το φύλλωμα, την οποία στερεώνουμε στο ποτήρι με ένα λαστιχάκι

Στην κατάψυξη

  • Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και τα βάζουμε με λίγο νερό σε παγοθήκες. Όταν καταψυχθούν, μπορούμε να βάλουμε τα παγάκια σε πλαστική σακούλα και να τα διατηρήσουμε στον κατάψυξη
  • Ξεπλένουμε τα ματσάκια βασιλικού και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα απλώνουμε κατόπιν σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη για μία περίπου ώρα. Τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε σακούλες, πιέζουμε να βγει ο αέρας και τα κλείνουμε. Τα αφήνουμε στην κατάψυξη και χρησιμοποιούμε όποτε χρειαστεί η μαγειρική μας. Διατηρούνται σε γεύση μέχρι ένα χρόνο

Μαϊντανός ο ιαματικός. Αγαπημένο μυρωδικό στην μεσογειακή κουζίνα, με πάμπολλα θρεπτικά συστατικά. Ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του ανά δύο χρόνια.

Πώς να αποθηκεύσουμε τον μαϊντανό

Κατάψυξη

  • Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό. Κατόπιν, τον βάζουμε πάνω σε πετσέτα και τον αφήνουμε να στεγνώσει τελείως. Όταν στεγνώσει, τον ακουμπάμε σε μια επίπεδη επιφάνεια με στρωμένα τα φύλλα του και τον βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Με το πέρας των ωρών, βγάζουμε από την κατάψυξη, τον τοποθετούμε σε πλαστική σακούλα και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη, όπου μπορεί να φυλαχθεί για 6 μήνες.

Αποξήρανση

  • Δένουμε τα ματσάκια του μαϊντανού όλα μαζί από τα κλωνάρια τους και τα κρεμάμε ανάποδα σε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος. Αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση σε φως, γιατί έτσι θα χάσει τις ιδιότητές του. Σε δύο εβδομάδες ελέγχουμε αν έχουν στεγνώσει εντελώς – αν όχι, αφήνουμε τα ματσάκια για άλλη μια εβδομάδα. Όταν στεγνώσουν εντελώς, επάνω από μια καθαρή επιφάνεια τρίβουμε τα φύλλα με το χέρι ώστε να πέσουν από τα κλωνάρια τους. Τα βάζουμε σε ένα δοχείο, πχ σε ένα γυάλινο βάζο, και τα διατηρούμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος (στο πίσω μέρος του ντουλαπιού πχ). Ο αποξηραμένος μαϊντανός θα δίνει νοστιμιά στα φαγητά μας για 12 μήνες.

Άνηθος ο θεραπευτικός. Γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα, αλλά και για τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα μας!

Πώς να αποθηκεύσουμε τον άνηθο

Ψυγείο

  • Ο φρέσκος άνηθος μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, μέσα σε μια πλαστική σακούλα

Κατάψυξη

  • Για να τον αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε σε θήκες για παγάκια, μαζί με λίγο νερό

Αποξηραμένος

  • Όταν είναι αποξηραμένος, ο άνηθος θα πρέπει να αποθηκευτεί σε αεροστεγή δοχεία σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος

Tips για τη χρήση άνηθου

  • Για να αναδειχθεί καλύτερα η γεύση του άνηθου, χρησιμοποιήστε φρέσκα φυλλαράκια
  • Το μαγείρεμα μειώνει την ένταση της γεύσης του, άρα καλύτερα να τον προσθέτουμε πριν το σερβίρισμα
  • Ο αποξηραμένος άνηθος δεν έχει τόσο έντονη γεύση, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά γενναιόδωρα στις συνταγές
  • Ψιλοκόβοντας φρέσκο άνηθο, χρησιμοποιούμε ψαλίδι και όχι μαχαίρι για να φυλάξουμε περισσότερο τη γεύση του

Συνταγές με βασιλικό

Συνταγές με μαϊντανό

Συνταγές με μαϊντανό και άνηθο

Συνταγές με άνηθο




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.
    AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Αφήστε μια απάντηση