15 ΑΠΡΙΛΙΟΣ, 2015

Τα τέλεια καραμελωμένα κρεμμύδια

Πόσες φορές δεν έχουμε δει σε μια συνταγή ‘καραμελωμένα κρεμμύδια’ και έχουμε αναρωτηθεί για την τεχνική με την οποία θα τα πετύχουμε;

Ετοιμάσαμε λοιπόν μερικά tips και βήματα για να γίνει το καραμέλωμα των κρεμμυδιών παιχνιδάκι, αλλά και για να αποκτήσουν οι συνταγές περισσότερη γεύση και οι μάγειρες περισσότερη γνώση!

Πάμε να δούμε τα απλά βήματα του καραμελώματος και κατόπιν να τα βάλουμε σε λαχταριστές συνταγές!

Υλικά που θα χρειαστούμε

  • Κρεμμύδια (όσα θέλουμε)
  • Ελαιόλαδο Χωριό
  • Βούτυρο Χωριό (προαιρετικά)
  • Αλάτι (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Για το τέλος, επιλέγουμε ανάλογα με το πιάτο μας: κρασί, μπύρα, Ξίδι ΤΟΠ, Βαλσάμικο ΤΟΠ, ζωμό

Όχι πολύ λεπτές φέτες

Κόβοντας τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες, μπορεί να μας κολλήσουν στο τηγάνι. Είναι προτιμότερο να τα κόβουμε σε αρκετά χοντρά κομμάτια, για να μην στεγνώσουν.

Βούτυρο και ελαιόλαδο

Χρησιμοποιούμε βούτυρο για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών, αλλά με μέτρο: το βούτυρο έχει την τάση να καίγεται. Για να καραμελώσουμε σωστά τα κρεμμύδια, να είναι δηλαδή μαλακά και όχι τηγανισμένα, αναμιγνύουμε βούτυρο με ελαιόλαδο, που δεν καίγονται εύκολα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο.

Όσο πιο πολλά, τόσο πιο αργά

Αν βάλουμε πολλά κρεμμύδια στο τηγάνι, θα αρχίσουν να βγάζουν ατμό και θα αργήσουν πολύ να καραμελώσουν. Ένα τηγάνι διαμέτρου περίπου 30 εκ. χωράει δύο μεγάλα κρεμμύδια.

Χαμηλή φωτιά

Το σωστό καραμέλωμα των κρεμμυδιών κρατά περίπου μία ώρα (45+ λεπτά). Είναι απαραίτητο η φωτιά να διατηρηθεί χαμηλή όλη αυτή την ώρα, ώστε τα κρεμμύδια να βγάλουν το άρωμά τους. Φροντίζουμε να ζεστάνουμε πρώτα το τηγάνι και κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Γεύση στον πάτο του τηγανιού

Τα κρεμμυδάκια που έχουν κολλήσει στον πάτο του τηγανιού είναι και πολύ νόστιμα! Ανάλογα με το πιάτο που θα ετοιμάσουμε, μπορούμε να τα ξεκολλήσουμε με κρασί, μπύρα, Ξίδι ή Βαλσάμικο ΤΟΠ, ή και ζωμό.

Είναι έτοιμα όταν γίνουν σκούρο καφέ

Τα κρεμμύδια μας είναι σωστά καραμελωμένα όταν αποκτήσουν σκούρο καφέ χρώμα, όχι ξανθό. Μαλακά και λαχταριστά, έτοιμα για τη συνταγή!

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια αποθηκεύονται στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές σκεύος.

Tips

  • Όταν αρχίσουν τα κρεμμύδια να κολλάνε στο τηγάνι, τα αφήνουμε λίγο ακόμη για να πάρουν καφέ χρώμα.
  • Δεν ανακατεύουμε πολύ συχνά, γιατί δεν θα καραμελώσουν (μόνο θα ξανθύνουν).
  • Πριν τα βγάλουμε από το τηγάνι, αλατίζουμε ελαφρά ή ρίχνουμε και ζάχαρη (προαιρετικά).

Συνταγές στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν καραμελωμένα κρεμμύδια

 




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.
    AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Αφήστε μια απάντηση