20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, 2014

Τσικνοπέμπτη στο Χωριό: tips για τέλειο ψήσιμο

«Πού θα το τσικνίσετε;» -Τσικνοπέμπτη, η ημέρα που επιβάλλεται να καταναλώσουμε κρέας, να χορτάσουμε την όρεξή μας ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής και να χαθούμε μέσα σε σύννεφα τσίκνας.

Εκτός αυτού, η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί τον ερχομό του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, όπου κορυφώνονται οι Απόκριες και το ξέφρενο γλέντι. Άλλος ένας λόγος να σηκώσουμε το ποτήρι στην πρόποση!

Ψησταριές και σχάρες στήνονται σε κάθε πλατεία χωριού και πόλης, σε κάθε σπίτι, σε κάθε μαγαζί και κατάστημα, και η μυρωδιά της καλοπέρασης είναι διάχυτη στις γειτονιές και τις αυλές των σπιτιών.

Στο Χωριό σκοπεύουμε να το τσικνίσουμε όλη μέρα, και θα χρησιμοποιήσουμε σοφές συμβουλές από έμπειρους..ψήστες για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στα ψητά μας: ζουμερές, λαχταριστές χοιρινές μπριζόλες, χοιρινά σουβλάκια και κάθε είδους σαλάτα θα πρωταγωνιστήσουν στα πιάτα μας και θα μας ανοίξουν την όρεξη.

Ας δούμε όμως τα μυστικά για τέλειο ψήσιμο στη σχάρα (ή την ψησταριά):

Μαρινάρισμα – προετοιμασία

  • Μπορούμε να φτιάξουμε μαρινάδες με ό,τι υλικό θέλουμε, αφήνοντας το προηγούμενο βράδυ τα κρέατα στο ψυγείο μέσα στη μαρινάδα, για να πάρουν τα αρώματα και τη γεύση της. Για παράδειγμα, τέλεια γεύση στα σουβλάκια θα δώσει μια μαρινάδα από χυμό μήλου, ή στην χοιρινή μπριζόλα μια μαρινάδα από μπύρα.
  • Η μαρινάδα μπορεί επίσης να περιέχει κρασί, ξίδι, πιπέρι, ακόμα και μέλι και πορτοκάλι.
  • Συνήθως το χοιρινό κρέας μαρινάρεται για 10-12 ώρες, ενώ το κοτόπουλο πολύ λιγότερες, 3-5 ώρες. Σε περίπτωση που δεν έχουμε τόσο χρόνο ή δεν έχουμε προβλέψει, 1-2 ώρες πριν είναι αρκετές για μαρινάρισμα του κρέατος.
  • Όταν βγάλουμε το κρέας από το ψυγείο, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο), και το αφήνουμε μία περίπου ώρα πριν το ψήσιμο σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Καλύτερα να μην αλείψουμε το κρέας με ελαιόλαδο πριν το βάλουμε στη σχάρα, και να το αφήσουμε να ψηθεί με τους χυμούς του.
  • Η σχάρα (ή η ψησταριά) με κάρβουνα, χρειάζεται γύρω στη μισή ώρα για να ανάψει – φροντίστε να είναι έτοιμη πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο.
  • Τα λουκάνικα τα χαράσσουμε, γιατί κατά το ψήσιμο ‘σκάνε’.

Ξεκινά το ψήσιμο

  • Είναι προτιμότερο να μην τρυπάμε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να μην χάνει τους χυμούς του.
  • Το κρέας είναι έτοιμο να το γυρίσουμε όταν ξεκολλάει εύκολα από τη σχάρα – γυρίζοντάς το, το αφήνουμε λιγότερη ώρα σε αυτή την πλευρά. Αν γυρίσουμε πολλές φορές το κρέας, θα γίνει πιο σκληρό.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση του ψησίματος σηκώνοντας τη σχάρα και αφήνοντας απόσταση ανάμεσα στο κρέας και στα κάρβουνα, ή αραιώνοντας τα κάρβουνα.
  • Αν οι φλόγες φουντώσουν, τις σβήνουμε με λίγο αλάτι ή λεμόνι.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε με μαρινάδα ή με ελαιόλαδο.

Ωμό, μέτριο ή καλοψημένο;

  • Ωμό: μαλακό, ψημένο εξωτερικά και κόκκινο εσωτερικά
  • Μέτριο: έχει ροδίσει εξωτερικά και εσωτερικά έχει ένα ροζ χρώμα
  • Καλοψημένο: καφέ χρώμα εξωτερικά και εσωτερικά, χωρίς να έχει χάσει τους χυμούς του

Λαχταριστό μέχρι το σερβίρισμα

  • Είναι σημαντικό να αφήσουμε το κρέας να ξεκουραστεί και να απορροφήσει τους χυμούς του, για να είναι ζουμερό, τουλάχιστον 5 λεπτά μετά το ψήσιμο.
  • Κάθε ψημένο κρέας το φυλάμε σε ένα σκεύος με καπάκι για να το κρατήσουμε ζεστό.

tips για τέλειο ψήσιμο

Σκέτο κρέας;

Βέβαια, το καλύτερο συνοδευτικό για κρέας στη σχάρα είναι πατάτες τηγανητές με τριμμένη φέτα ή γραβιέρα, ή ακόμα και γραβιέρα ψημένη στη σχάρα, αλλά εμείς ετοιμάζουμε και μια σειρά από λαχταριστές σαλάτες με ζυμαρικά, χωριάτικες, με φέτα, με γραβιέρα και με κοτόπουλο που θα ψήσουμε.

Και βέβαια, συνταγές με κρέας: χοιρινές μπριζόλες σβησμένες με μπύρα και σουβλάκια χοιρινά με πιπεριές, ντοματίνια και προσούτο, για χρώμα και περισσότερη γεύση.

Κάποια επιπλέον συνοδευτικά είναι τα τηγανητά φακελάκια με φέτα και τα μπαλάκια τυριού με μπαχαρικά, που θα προσθέσουν κι άλλη νοστιμιά στο τραπέζι μας.

Χρόνια Πολλά!

Οι πιο τέλειες πατάτες τηγανητές

Συνταγές για σαλάτες που θα συνοδεύσουν τα ψητά μας και συνταγές για γλυκά και επιδόρπια για να κλείσει το φαγοπότι όπως του πρέπει!

 




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.
    AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Αφήστε μια απάντηση