26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2016

7 καρύδια την ημέρα

Το καλοκαίρι, όταν πηγαίναμε στο χωριό και κάναμε βόλτες το απόγευμα, η γιαγιά μας έδειχνε τις καρυδιές, με τα κλαδιά τους γεμάτα με φρέσκα καρύδια.

Το περίβλημά τους πράσινο, έκλεινε μέσα του το τσόφλι του καρυδιού μαζί με τον καρπό. Τρώγαμε ακόμα και τα ωμά, Αύγουστο μήνα, που ήταν εξίσου πεντανόστιμα με τα πιο ώριμα.

Σήμερα, επιλέγουμε να βάζουμε στην καθημερινότητά μας σταθερά μια χούφτα καρύδια, επειδή γνωρίζουμε ότι βοηθούν την υγεία μας με τόσους διαφορετικούς τρόπους, αλλά και επειδή είναι πεντανόστιμα.

Πότε τα βρίσκουμε

Στα καλύτερά τους είναι το φθινόπωρο και το χειμώνα. Στη χώρα μας, συλλέγονται τέλη Αυγούστου.

Θρεπτικά συστατικά

  • Περιέχουν βιταμίνη B6
  • Φυτικές ίνες
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο
  • Κάλιο
  • Αντιοξειδωτικά
  • Πρωτεΐνες
  • Ω-3 λιπαρά οξέα

Μας κάνουν καλό

  • Ωφελούν την καρδιά και τις αρτηρίες
  • Προστατεύουν από τη χοληστερίνη
  • Προστατεύουν τα οστά
  • Βοηθούν στην καύση λίπους
  • Ενισχύουν τη λειτουργία της σκέψης

Tips

  • Καταναλώνουμε μέχρι 7 καρύδια την ημέρα για να είμαστε σε φόρμα.
  • Τα αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος, ή και σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Γρήγορο γεύμα με καρύδια

  • Σε ένα γιαούρτι, σπάμε λίγα καρύδια και περιχύνουμε με μέλι. Το πιο δυναμωτικό και υγιεινό σνακ!
  • Ετοιμάζουμε ένα πλατό με φρούτα και τυριά: Αχλάδι, μήλο, σταφύλι, γραβιέρα Χωριό και λίγα σπασμένα καρύδια στο πλάι.
  • Στις πράσινες σαλάτες ταιριάζει πολύ το καρύδι (βλ. πιο κάτω ‘Συνταγές με καρύδια’)

Συνταγές με καρύδια




ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.