12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2013

Η ευεργετική δράση της κανέλας

Μυρωδιά κανέλας! Συνοδεύεται πάντοτε με εικόνες θαλπωρής και αγάπης από την κουζίνα της γιαγιάς. Όλα εκείνα τα λαχταριστά γλυκά και τα μαγικά βαζάκια που έφτιαχνε και προκαλούσαν δέος και λαχτάρα. Πόσα γνώριζε η γιαγιά για τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας – γι’ αυτό και τη χρησιμοποιούσε παντού, στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Τα ξυλάκια της κανέλας κλείνονται σε ένα βάζο, διακοσμητικά, τοποθετούνται πάνω στα ράφια για άρωμα, χρησιμοποιούνται σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες – η αγαπημένη μας κανέλα απαντάται σε κάθε γλύκισμα ή και ποτό και είναι ευρέως διαδεδομένη. Στο ρυζόγαλο, στη μηλόπιτα, σε μίγματα μπαχαρικών, σε ποτά, σε λικέρ με βάση την κανέλα, ακόμα και πάνω στον καφέ μας!

Η κανέλα έχει επιβεβαιωθεί, από επιστημονικές έρευνες, ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, που οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού.

Πέρα λοιπόν από μια αγαπημένη γεύση, ευχάριστη οσμή και φαρμακευτικές ιδιότητες, η κανέλα μας χαρίζει και πλούσια διατροφικά συστατικά. Το κυριότερο συστατικό της κανέλας είναι η σιναμαλδεΰδη (cinnamaldeyde). Το συστατικό αυτό δρα επάνω στα αιμοπετάλια και βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.
Παράλληλα, η σιναμαλδεΰδη, που περιέχεται στην κανέλα, έχει συνδεθεί και με αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αλλά προσφέρει και αντιμικροβιακή προστασία, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκήτων.

Η γιαγιά μας λοιπόν, και κάθε έμπειρη και παλαιή μαγείρισσα, κάτι ξέρει όταν βάζει κανέλα στα φαγητά, ακόμα και στα ωμά, κι όταν μας χαρίζει καραμέλες κανέλας, με ένα χρώμα άλλοτε πιο σκούρο άλλοτε πιο ανοιχτό καφέ-κόκκινο. Να’χαμε τώρα κι εκείνη τη μηλόπιτα φρέσκια από την κουζίνα με μπόλικη κανέλα..
ΣΧΟΛΙΑ
Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.