Τι σημαίνει ελληνικό Πάσχα; Μα τι άλλο από άνοιξη, ανθισμένα λιβάδια, κατάνυξη, λαμπρό φως, λαμπάδες και τραπέζια στημένα στις αυλές;
Οι εικόνες του Πάσχα στον τόπο μας είναι πολύ ισχυρές, και για πολλούς η εορτή αυτή είναι η αγαπημένη του έτους. Η αποκαθήλωση, η περιφορά του Επιταφίου, η αναμονή της ημέρας της Ανάστασης, οι δυνατές καμπάνες το Μεγάλο Σάββατο, η παραδοσιακή μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των αυγών είναι λίγες μόνο εικόνες άρρηκτα συνδεδεμένες με το ελληνικό Πάσχα.
Η φύση συμμετέχει στην αναμονή του ερχομού της λαμπρότητας, βρισκόμενη σε μια ήσυχη τελετουργία άνθισης, καρποφορίας και ομορφιάς. Το φως την περίοδο του Πάσχα αλλάζει, σαν ξαφνικά να ξυπνά η άνοιξη μέσα από τα μπουμπούκια της πορτοκαλιάς. Στα σπίτια ψήνονται τσουρέκια, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια και η μυρωδιά της αμμωνίας προηγείται εκείνης του ψησίματος στον φούρνο.
Η λαχτάρα να μεταφέρουμε το Άγιο Φως στο σπίτι μετά την Ανάσταση, να τσουγκρίσουμε αυγά και να φάμε παραδοσιακή μαγειρίτσα, μπερδεύεται γλυκά με τη λαχτάρα για την επόμενη ημέρα, την Κυριακή του Πάσχα. Αρνί φυσικά, δεν έχει σημασία αν είναι στη σούβλα ή στον φούρνο, αλλά μπορεί να είναι γλυκόξινο, γεμιστό, ακόμα και με γιαούρτι. Σίγουρα, εκτός από πατάτες, σαλάτες, γλυκά, συνοδευτικά εδέσματα που κάθε τόπος ξέρει να κάνει μοναδικά, υπάρχει και κρασί, τσίπουρο, ρακή, μουσική, και, βέβαια, οικογένεια και φίλοι.
Η Λαμπρή αποτελεί μια σπουδαία γιορτή της παράδοσής μας. Και σχεδιάζουμε να την απολαύσουμε όπως πρέπει: με χαρά, φως και μεγάλο τραπέζι!
Καλό Πάσχα από το Χωριό!