Το τσουρέκι είναι στην παράδοσή μας και φιγουράρει αφράτο, μυρωδάτο και γυαλιστερό σε πιατέλες, σε λαχταριστά περιτυλίγματα και σε κάθε όμορφη στιγμή στις μεγάλες γιορτές του τόπου μας, αλλά και στην καθημερινότητά μας.
Κυρίως όμως το Πάσχα, το τσουρέκι φιγουράρει σε βιτρίνες φούρνων, ζαχαροπλαστείων, στο σπίτι μας αλλά και στα σπίτια φίλων, συνοδεύει ως ‘δώρο’ τις πασχαλινές μας επισκέψεις και κάθε φορά τα συγκρίνουμε μεταξύ τους στη γεύση, την υφή, τη φρεσκάδα και το άρωμά τους.
Άλλα έχουν μαχλέπι, άλλα κάρδαμο και άλλα μαστίχα, εκείνο όμως το τσουρέκι που θυμόμαστε είναι συνήθως μαλακό και αφράτο, και φτιαγμένο στην κουζίνα της γιαγιάς από τα χεράκια της. Ή τα δικά μας!
Ας δούμε συνταγές για λαχταριστά τσουρέκια με γέμιση, τσουρέκια από τον αγαπημένο μας Ηλία Μαμαλάκη, ή τσουρέκια με γλάσο, γιατί Πάσχα χωρίς να μυρίσει ο φούρνος και η γειτονιά δεν γίνεται!