TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μπορούμε να πλύνουμε τα ρούχα μας με στάχτη, τη γνωστή αλισίβα. Κοσκινίζουμε τη στάχτη για να απομακρύνουμε τα καρβουνάκια και κατόπιν τη βράζουμε. Για να αρωματίσουμε το νερό, ρίχνουμε δυο κλωναράκια λυγαριά. Σουρώνουμε το νερό για να μην έχει υπολείμματα, και η αλισίβα μας είναι έτοιμη.
Παλαιότερα, χρησιμοποιούσαν την αλισίβα με πράσινο σαπούνι μέσα στη σκάφη για το πλύσιμο των ρούχων. Επίσης, η αλισίβα (χωρίς τη λυγαριά) χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την παρασκευή μελομακάρονων και κουραμπιέδων.