Αρνίσιο μπούτι γεμιστό από τον Ηλία Μαμαλάκη
Μια πρόταση του Ηλία Μαμαλάκη για το πασχαλινό και κυριακάτικο τραπέζι. Δίνουμε γεύση χρησιμοποιώντας φέτα Χωριό και Χωριό λιωμένο πρόβειο βούτυρο γάλακτος.
1206
Αρνίσιο μπούτι γεμιστό από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΥΛΙΚΑ

1 αρνίσιο μπούτι περίπου 1 ½ κιλό 4 κ.σ.  Χωριό Λιωμένο Πρόβειο βούτυρο γάλακτος 150γρ. συκώτι αρνίσιο 5 λιαστές ντομάτες 100γρ. Χωριό Φέτα 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.γ. ρίγανη 4-5 κλαράκια δεντρολίβανο Αλάτι, πιπέρι 3-4 πατατούλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αγοράζοντας το μπουτάκι από το χασάπη σας θα τον παρακαλέσετε να αφαιρέσει το κόκαλο χωρίς όμως να κόψει εντελώς το μπούτι στη μέση.

Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής:

  1. Σε ένα τηγάνι βάζετε 2 κουταλιές νεράκι και 1 κουταλιά Χωριό Λιωμένο Πρόβειο βούτυρο γάλακτος
  2. Μόλις πάρει βράση το μίγμα, κόβετε το συκώτι σε μικρά κομματάκια και τα μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια.
  3. Μόλις εξατμιστεί το νερό, τα αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη ριγανίτσα.
  4. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για ακόμα 2΄ και μετά τα βάζετε σε ένα μπολ.
  5. Ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες, θριματίζετε τη Φέτα Χωρό, λιώνετε το σκόρδο στο γουδί και τα ρίχνετε όλα μέσα στο μπολ με τα συκωτάκια.
  6. Προσθέτετε πιπέρι και ανακατεύετε καλά τα υλικά της γέμισης.
  7. Απλώνετε το μπουτάκι σε μια λεία επιφάνεια και βάζετε στη μέση του όση περισσότερη γέμιση μπορείτε. Το διπλώνετε και το δένετε με φυτικό σπάγκο σφικτά στις δύο άκρες και στη μέση.
  8. Σε ένα ταψί βάζετε τα κλαράκια δεντρολίβανου στη μέση, ακουμπάτε πάνω το μπουτάκι (με την τομή προς τα επάνω) και το αλατοπιπερώνετε εξωτερικά τρίβοντάς το. Το περιχύνετε με το υπόλοιπο Λιωμένο Πρόβειο βούτυρο γάλακτος Χωριό, το σκεπάζετε με ένα λαδόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο, αρχικά για περίπου 1 ώρα στους 180ο.
  9. Αφαιρείτε το λαδόχαρτο και προσθέτετε τις πατατούλες κομμένες σε ροδέλες, τις οποίες έχετε πρώτα αλατοπιπερώσει. Τις περιχύνετε με μπόλικο λεμόνι και βουτυράκι και ψήνετε για ακόμα 30΄-40΄, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας και να ροδοκοκκινίσει.
  10. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λιγάκι και το σερβίρετε κόβοντάς το σε λεπτές φετούλες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.