Μπακαλιάρος στη γάστρα με ντοματίνια
Από την Πρέβεζα, η σεφ Ντίνα Νικολάου ετοιμάζει ένα υπέροχο πιάτο με ψάρι, μπόλικα λαχανικά και πλούσια σάλτσα ντομάτας!
406
Μπακαλιάρος στη γάστρα με ντοματίνια

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κατ. μπακαλιάρο 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε κυβάκια 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση 1 κιλό σπανάκι (καθαρισμένο, πλυμένο, στεγνωμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια) 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε ροδέλες) 3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες) 2 ½ φλιτζ. χυμό ντομάτας 2/3 φλιτζ. Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία 1 κουτ. γλυκού μείγμα για θαλασσινά αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  2. Σε μια ευρύχωρη γάστρα ή ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε τα κομμένα σπανάκια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε και τα τρίβουμε με τις παλάμες μου. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα στο σκεύος με τη ράχη ενός κουταλιού. Σκορπίζουμε από πάνω τα δαμάσκηνα και τα ντοματίνια.
  3. Πασπαλίζουμε με το μείγμα για θαλασσινά τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα στρώνουμε σε μονή στρώση πάνω στο στρώμα με το σπανάκι.
  4. Περιχύνουμε με το Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία και το χυμό ντομάτας και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
  5. Ψήνουμε το φαγητό για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά για να στεγνώσει καλύτερα το φαγητό και να σωθούν τα περιττά υγρά.

 

Μία συνταγή της chef Ντίνας Νικολάου για την εκπομπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα» – Επεισόδιο «Πρέβεζα». Δείτε το βίντεο της συνταγής μέσω ΣΚΑΙ web TV (video on demand).