Μπιφτέκια με λαχανικά και μπύρα
Λαχταριστά μπιφτέκια από την chef Ντίνα Νικολάου με έμπνευση από την Σίφνο! Σωταρισμένα λαχανικά ψημένα μαζί με τα αφράτα μπιφτέκια στο φούρνο. Απόλαυση!
554
Μπιφτέκια με λαχανικά και μπύρα

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα) 200 γρ. χοιρινό κιμά (σπάλα) 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα 2 μικρά κολοκυθάκια, τριμμένα 5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά 3 κουτ. σούπας Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά 1 κουτ. σούπας δυόσμο ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ¼ ματσάκι δυόσμο 300 ml φρέσκο γάλα 100 ml σόδα (αναψυκτικό) ή μπύρα 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ λίγη τριμμένη φρυγανιά (αν χρειαστεί) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΥΛΙΚΑ Για τα λαχανικά

10 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μακριά, λεπτά μπαστουνάκια 4 κουτ. σούπας πετιμέζι 4 κουτ. σούπας Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία ανθός αλατιού, φρεσκοτριμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα κολοκυθάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Βγάζουμε τα υλικά από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Μουσκεύουμε τις φέτες ψωμιού στο γάλα για 5 λεπτά, τις στύβουμε καλά και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα δύο είδη κιμά, τα σοταρισμένα λαχανικά, τα αυγά, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και τον δυόσμο.
  4. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε τη σόδα (ή την μπύρα) με το μπέικιν πάουντερ και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα για 8 – 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και πολύ μαλακό. Αν προκύψει πολύ ζουμερό μπορούμε να το «σφίξουμε» με 1 – 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει το μείγμα και να αναμειχθούν τα αρώματά του.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.
  7. Στρώνουμε τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με το πετιμέζι και το ελαιόλαδο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για να προψηθούν λίγο τα καρότα μέχρι να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια.
  8. Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια με το μείγμα του κιμά. Τα αραδιάζουμε στο ταψί επάνω στα καρότα και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
  9. Τα σερβίρουμε ζεστά με τα γλασαρισμένα καρότα.

 

Μία συνταγή της chef Ντίνας Νικολάου για την εκπομπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα» – Επεισόδιο «Σίφνος». Δείτε το βίντεο της συνταγής μέσω ΣΚΑΙ web TV (video on demand).