Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με βούτυρο Χωριό και γλάσο βανίλιας
Μυρωδάτα βουτυρένια μπισκότα με Χωριό βούτυρο αγελάδος, διακοσμημένα με χρώμα και πολλή αγάπη, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!
10060
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με βούτυρο Χωριό και γλάσο βανίλιας

ΥΛΙΚΑ Για τα μπισκότα

3 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ. αλάτι 1 φλ Χωριό βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου 1 φλ ζάχαρη 1 μεγάλο αυγό 2 κ.σ. ξινή κρέμα 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας επιπλέον ζάχαρη

ΥΛΙΚΑ Για το γλάσο

4 φλ (ή παραπάνω) κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη (την μετράμε κοσκινισμένη) 3 κ.σ. (ή παραπάνω) πλήρες γάλα 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας χρωματιστά σοκολατένια τρουφάκια, ή άλλα βρώσιμα ντεκόρ μαρκαδόροι βρώσιμου χρώματος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τα μπισκότα: Σε ένα μέτριου μεγέθους μπολ, κοσκινίζουμε τα τρία πρώτα υλικά. Με ένα μίξερ, χτυπάμε το Χωριό βούτυρο αγελάδος και 1 κούπα ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ για να ανακατευτούν καλά.
  2. Προσθέτουμε το αυγό, την ξινή κρέμα και τη βανίλια και χτυπάμε για 1 λεπτό.
  3. Κατόπιν, χτυπάμε σιγά-σιγά τα στέρεα υλικά μέχρι να ανακατευτούν.
  4. Ενώνουμε τα μείγματα όλα μαζί, ζυμώνουμε και τα χωρίζουμε σε δύο ζύμες. Τις πιέζουμε να γίνουν επίπεδες και στρογγυλές, τις τυλίγουμε σε μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη την προηγούμενη μέρα και να την κρατήσουμε στο ψυγείο. Την επομένη, αφήνουμε τις ζύμες σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσουν).
  5. Στρώνουμε δύο ταψιά με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη μια καθαρή επιφάνεια της κουζίνας και κάθε μία από τις ζύμες. Απλώνουμε τις ζύμες με έναν πλάστη, μέχρι περίπου μισό εκατοστό πάχος. Με κουπατ, βγάζουμε τα μπισκότα μας.
  6. Τα μεταφέρουμε στα ταψιά με τη λαδόκολλα, αφήνοντας κενό μεταξύ τους 2 περίπου εκατοστών. Χρησιμοποιούμε όλη τη ζύμη, μέχρι να τελειώσει. Αφήνουμε τα μπισκότα στα ταψιά για 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C. Ψήνουμε τα μπισκότα, ένα ταψί τη φορά, για 12 περίπου λεπτά – μέχρι να ροδίσουν στις γωνίες τους. Μόλις ψηθούν, τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
  8. Για το γλάσο: Σε ένα μέτριου μεγέθους μπολ, ενώνουμε τη ζάχαρη άχνη, το γάλα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά, να είναι απαλά και ελαστικά, προσθέτοντας κουταλιές γάλα εάν βλέπουμε ότι το μείγμα είναι πολύ παχύ ή περισσότερη ζάχαρη αν το μείγμα μας είναι πιο λεπτό. Με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι, απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα γλάσου πάνω σε κάθε μπισκότο. Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε πολύχρωμα τρουφάκια, πασπαλίζουμε πριν κρυώσει τελείως το γλάσο. Για χρήση βρώσιμων πολύχρωμων μαρκαδόρων, το γλάσο θα πρέπει να έχει παγώσει για περίπου μισή ώρα.
  9. Το γλάσο μπορεί να ετοιμαστεί και τρεις μέρες πιο πριν. Φυλάσσεται τυλιγμένο σε λαδόκολλα σε αεροστεγές δοχείο.

 

Η συνταγή βρίσκεται δημοσιευμένη και στον ιστότοπο του Δημήτρη Σκαρμούτσου.