Δαμασκηνόπιτα καραμελωμένη
Μια συνταγή για γλυκό από τη Ντίνα Νικολάου με δαμάσκηνα σοταρισμένα σε βούτυρο Χωριό, καραμελωμένα, σε κομμάτια πίτας πασπαλισμένης με ζάχαρη άχνη.
4512
Δαμασκηνόπιτα καραμελωμένη

ΥΛΙΚΑ

4 δαμάσκηνα φρέσκα (κομμένα σε κυβάκια) 6 δαμάσκηνα ξερά (κομμένα σε κυβάκια) 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο) 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά 200 γρ. Χωριό Soft με Bούτυρο Αγελάδος Ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου) 200 γρ. ζάχαρη καστανή ψιλή 1 πρέζα αλάτι ½ φλιτζ. ΤΟΠ Κρέμα Βαλσάμικου με ρόδι και βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα φρέσκα δαμάσκηνα με 50 γρ. από το βούτυρο.
  2. Μόλις μαλακώσουν τα φρούτα τα πασπαλίζουμε με 40 γρ. ζάχαρη (από τη μετρημένη) και τα αφήνουμε στη φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν.
  3. Σβήνουμε τα φρούτα με την ΤΟΠ Κρέμα Βαλσάμικου με ρόδι και βανίλια, ανακινούμε το τηγάνι και μετά από 2-3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  5. Χτυπάμε στο μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε και τα κυβάκια από τα ξερά δαμάσκηνα και ανακατεύουμε.
  7. Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση και τη στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.
  8. Στρώνουμε στον πάτο της φόρμας τη μισή από την ποσότητα των καραμελωμένων φρούτων. Ρίχνουμε πάνω τους το μείγμα του κέικ και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα καραμελωμένα φρούτα.
  9. Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
  10. Βγάζουμε τη δαμασκηνόπιτα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

Μία συνταγή της chef Ντίνας Νικολάου.