Γαλακτομπούρεκο από τον Ηλία Μαμαλάκη
Ένα γλυκό με φανατικούς οπαδούς. Φτιάχνουμε παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο για μας και την παρέα μας, χρησιμοποιώντας βούτυρο Χωριό τύπου Κερκύρας.
6010
Γαλακτομπούρεκο από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας 400γρ. Χωριό soft ανάλατο με βούτυρο αγελάδος

ΥΛΙΚΑ Για την κρέμα

8 αβγά 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα 2 ποτήρια ζάχαρη 200γρ. ψιλό σιμιγδάλι 2 κ.σ.  ξύσμα πορτοκαλιού

ΥΛΙΚΑ Για το σιρόπι

2 ½ ποτήρια ζάχαρη 2 ½ ποτήρια νερό 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε την κρέμα:

  1. Χτυπάτε τα αβγά μέχρι να γίνουν αφράτα.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και προσθέτετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Μόλις αρχίζει να βγάζει ατμό ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και το σιμιγδάλι σιγά-σιγά κοσκινιστό.
  4. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι το μίγμα να αρχίζει να πήζει και να γίνει κρέμα, προσέχοντας να μην σας κολλήσει.
  5. Μόλις γίνει αρκετά πηκτό το αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε μέσα σιγά σιγά τα χτυπημένα αβγά.
  6. Όταν απορροφηθούν από το μίγμα το ξαναβάζετε στη φωτιά για μια τελευταία βράση.
  7. Τέλος το αποσύρετε και το αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας που και που.

Ετοιμάζετε το γαλακτομπούρεκο:

  1. Λιώνετε 100γρ. Χωριό soft ανάλατο με βούτυρο αγελάδος και βουτυρώνετε ένα ταψί.
  2. Χωρίζετε τα φύλλα του πακέτου στη μέση και απλώνετε τα μισά από κάτω βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  3. Αδειάζετε την κρέμα στο ταψί, τη στρώνετε με ένα μαχαίρι και απλώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα και αυτά ένα ένα.
  4. Συγυρίζετε τα φύλλα περιμετρικά στο ταψί και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβετε το γαλακτομπούρεκο σε τρίγωνα κομμάτια.
  5. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να κάψει και με τη βοήθεια ενός κουταλιού το περιχύνετε ανάμεσα στα κοψίματα του μαχαιριού.
  6. Ψήνετε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν τουλάχιστον για ½ ώρα.
  2. Αρωματίζετε με τη βανίλια και διατηρείτε το σιρόπι ζεστό.

Μόλις βγάλετε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και ενώ ακόμα είναι ζεστό το περιχύνετε με το σιρόπι. Το αφήνετε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20΄ πριν το σερβίρετε.