ΥΛΙΚΑ 1 κιλό γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς 4 ξερά κρεμμύδια 4 πράσα 4 φρέσκα κρεμμυδάκια 4 κίτρινες πιπεριές 500 γρ. φρέσκο σπανάκι ½ κιλό Χωριό Φέτα ή Χωριό Ελαφρύ ή Χωριό Φέτα Ορεινές Περιοχές ½ ματσάκι άνηθος Χωριό Ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές αλάτι, πιπέρι | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε ζεστό νερό (να μουσκέψουν) από την προηγούμενη ημέρα.
- Την επόμενη ημέρα, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για 45 λεπτά σε νερό χωρίς αλάτι (να μαλακώσουν μεν αλλά να κρατάνε λίγο. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα – όταν θα τρυπιούνται, θα είναι έτοιμα).
- Όταν βράσουν, τα στραγγίζουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν.
- Πλένουμε τα λαχανικά μας και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σπανάκι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βγάζουμε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις ψιλοκόβουμε κι αυτές.
- Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε τη μισή ποσότητα Χωριό Ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές κι αρχίζουμε να σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά. Μόλις ετοιμαστούν, τα ρίχνουμε σε γάστρα.
- Προσθέτουμε μέσα στα σοταρισμένα λαχανικά τα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο Χωριό Ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές και με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το νερό που είχαμε βράσει τα φασόλια και σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και σκορπάμε από πάνω την τριμμένη με το χέρι Χωριό Φέτα (ή Χωριό Ελαφρύ, ή Χωριό Φέτα Ορεινές Περιοχές) και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Ψήνουμε ακόμη για 10 με 15 λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε.
|