Χωριάτικη λεμονόπιτα του Ηλία Μαμαλάκη
Αγαπημένη λεμονόπιτα με αξέχαστη γεύση που δίνει το βούτυρο αγελάδος Χωριό. Διακοσμήστε και με μαρέγκα για διπλή απόλαυση!
4510
Χωριάτικη λεμονόπιτα του Ηλία Μαμαλάκη

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 300 γρ. Βούτυρο Aγελάδος Χωριό (ή Χωριό Βούτυρο Ελαφρύ με Κρεμώδη Υφή) σε θερμοκρασία δωματίου 2 αυγά 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη νερό (όσο χρειαστεί)

ΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη 1 σφηνάκι limoncello χυμό από 1 λεμόνι 350 γρ. νερό 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε το Βούτυρο Aγελάδος  Χωριό ή Χωριό Βούτυρο Ελαφρύ με Κρεμώδη Υφή, κομμένο σε μικρά κυβάκια.
  2. Χτυπάμε καλά το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να φαίνεται σαν σβολιασμένο. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η ζύμη γίνει ένα λείο και ομοιογενές μίγμα. Σε περίπτωση που σφίξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό.
  3. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1-2 ώρες στο κάτω μέρος του ψυγείου. Έπειτα, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους ½ περίπου εκατοστού και τη βάζουμε σε σκεύος τάρτας, το οποίο έχουμε βουτυρώσει με Βούτυρο Αγελάδος  Χωριό (ή Χωριό Βούτυρο Ελαφρύ με Κρεμώδη Υφή).
  4. Σκεπάζουμε με λαδόχαρτο για να μην αρπάξει και ψήνουμε στο φούρνο για 30-45 λεπτά στους 180 C. Όταν είναι έτοιμη, την αναποδογυρίζουμε για να ξεφορμάρει και τη βάζουμε σε πιατέλα.
  5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το limoncello, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα αρώματα να ωριμάσουν για τουλάχιστον ½ ώρα.
  6. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, διαλύουμε το κορν φλάουρ και το ζεσταίνουμε.
  7. Προσθέτουμε το μίγμα των λεμονιών που ετοιμάσαμε στο βήμα 5. Ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις πήξει καλά, το αδειάζουμε μέσα στην τάρτα που ψήσαμε προηγουμένως. Η τάρτα μας είναι έτοιμη.

Σημείωση: Προαιρετικά, χτυπάμε 3 ασπράδια αυγού σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και διακοσμούμε τη λεμονόπιτά μας στο επάνω μέρος. Δείτε εδώ πώς φτιάχνουμε την τέλεια μαρέγκα.