ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το γλυκάνισο με τη μαστίχα.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το νερό χλιαρό.
- Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
- Κόβουμε από την ζύμη ένα μικρό κομμάτι για το στόλισμα του χριστόψωμου.
- Πλάθουμε με την υπόλοιπη ένα καρβελάκι, το τοποθετούμε σε ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Πλάθουμε 2 κορδόνια και τα τοποθετούμε επάνω από το χριστόψωμο, καρφώνουμε μερικά αμύγδαλα και μοσχοκάρφια.
- Αφήνουμε το χριστόψωμο για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε το χριστόψωμο για περίπου 40 λεπτά στους 180 Κελσίου.
- Αφήνουμε το χριστόψωμο να κρυώσει σε σχάρα.
Tips:
Το έθιμο θέλει να κόβουμε το χριστόψωμο για το «καλό» πριν το γεύμα των Χριστουγέννων, όμως πρόκειται και για ένα υπέροχο, εύκολο και μυρωδάτο ψωμί που μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή του χρόνου!