Χριστόψωμο
Μια συνταγή για παραδοσιακό αχνιστό σπιτικό Χριστόψωμο, που μπορούμε να απολαύσουμε εκτός από την περίοδο των γιορτών, όλο τον χρόνο!
4010
Χριστόψωμο

ΥΛΙΚΑ

350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 gr. Βούτυρο ελαφρύ soft Χωριό 50 gr. ζάχαρη 220 ml. νερό 5 gr. μαγιά στιγμής ¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι Αμύγδαλα και μοσχοκάρφια για την διακόσμηση Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το γλυκάνισο με τη μαστίχα.
  3. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το νερό χλιαρό.
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  5. Κόβουμε από την ζύμη ένα μικρό κομμάτι για το στόλισμα του χριστόψωμου.
  6. Πλάθουμε με την υπόλοιπη ένα καρβελάκι, το τοποθετούμε σε ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  7. Πλάθουμε 2 κορδόνια και τα τοποθετούμε επάνω από το χριστόψωμο, καρφώνουμε μερικά αμύγδαλα και μοσχοκάρφια.
  8. Αφήνουμε το χριστόψωμο για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε το χριστόψωμο για περίπου 40 λεπτά στους 180 Κελσίου.
  10. Αφήνουμε το χριστόψωμο να κρυώσει σε σχάρα.

Tips:
Το έθιμο θέλει να κόβουμε το χριστόψωμο για το «καλό» πριν το γεύμα των Χριστουγέννων, όμως πρόκειται και για ένα υπέροχο, εύκολο και μυρωδάτο ψωμί που μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή του χρόνου!