Καρυδόπιτα της γιαγιάς
Μια παραδοσιακή συνταγή είναι πάντα λαχταριστή. Πόσο μάλλον η σιροπιαστή καρυδόπιτα της γιαγιάς, φτιαγμένη με μεράκι και Χωριό λιωμένο βούτυρο γάλακτος.
2016
Καρυδόπιτα της γιαγιάς

ΥΛΙΚΑ

12 φλιτζανάκια του καφέ καρύδια 12 φλιτζανάκια του καφέ φρυγανιά κοπανισμένη 10 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη 14 αυγά 1 ½  φλιτζάνι του τσαγιού Χωριό Λιωμένο Πρόβειο βούτυρο γάλακτος 1 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (σε σκόνη) 1 ½  κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σε σκόνη)

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι:

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ζάχαρη ½ λίτρο νερό 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το Χωριό Λιωμένο Πρόβειο βούτυρο γάλακτος. Παράλληλα, χωριστά, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια ώστε να γίνουν μαρέγκα.
  2. Αδειάζουμε και τα δύο σε μια λεκάνη ώστε να γίνει ένα, ενιαίο μίγμα.
  3. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και την προσθέτουμε στο μίγμα.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά λίγη-λίγη και τα ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε τα καρύδια χοντροκοπανισμένα και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει το μίγμα αφράτο.
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα σε αυτό το μίγμα.
  7. Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 250C σε προθερμασμένο φούρνο και στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150C. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 με 30 λεπτά ακόμη.
  8. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καθώς ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 5 λεπτά και καθώς το γλυκό είναι κρύο, το περιχύνουμε με το σιρόπι.
  9. Αφήνουμε να πιεί η καρυδόπιτα το σιρόπι, την κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε.