Κοτόπιτα με τραχανά σε χωριάτικο φύλλο
Η Ντίνα Νικολάου ταξιδεύει στη Λευκάδα και μαγειρεύει λαχταριστή κοτόπιτα σε χωριάτικο τσαλακωμένο φύλλο. Μια συνταγή που θα νοστιμέψει το τραπέζι μας!
606
Κοτόπιτα με τραχανά σε χωριάτικο φύλλο

ΥΛΙΚΑ Για την πίτα

9 χωριάτικα φύλλα ½ φλιτζ. Χωριό ελαιόλαδο Ορεινές περιοχές 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χτυπημένο με 4 κουτ. σούπας Χωριό ελαιόλαδο Ορεινές περιοχές

ΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση

600 γρ. κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι (κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια) 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένο 1 φλιτζ. τραχανά, γλυκό 300 γρ. ανθότυρο 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα 3 φλιτζ. γάλα ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο ¼ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο 1 φλιτζ. Χωριό ελαιόλαδο Ορεινές περιοχές 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά 2 κουτ. σούπας σουσάμι αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  2. Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Μόλις μαραθούν, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνουμε τα κυβάκια κοτόπουλου και τα σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
  4. Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο, προσθέτουμε στο τηγάνι και το κρεμμύδι με το πράσο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και τον τραχανά, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
  5. Μετά από 5 λεπτά αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε στο μείγμα το ανθότυρο και τα φρέσκα αρωματικά.
  6. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το μίγμα στη γέμιση και ανακατεύω καλά.
  7. Για την πίτα: Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι.
  8. Παίρνουμε ένα φύλλο χωριάτικο και το βάζουμε τσαλακωμένο στο ταψί. Λαδώνουμε λίγο και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα. Αδειάζουμε τη μισή γέμιση και στρώνουμε με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  9. Τελειώνουμε, σκεπάζοντας με τα τελευταία φύλλα. Αλείφουμε καλά με το μίγμα αυγού-ελαιόλαδου και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  10. Ψήνουμε στο φούρνο για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Μία συνταγή της chef Ντίνας Νικολάου για την εκπομπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα» – Επεισόδιο «Λευκάδα». Δείτε το βίντεο της συνταγής μέσω ΣΚΑΙ web TV (video on demand).