Κοτόπιτα
Μια χορταστική πίτα που μας έρχεται από τη Βυτίνα. Τονίζουμε την παραδοσιακή της γεύση με Χωριό Γραβιέρα Ώριμη.
7510
Κοτόπιτα

ΥΛΙΚΑ

1 κοτόπουλο (περίπου 1 κιλό ) 1 κρεμμύδι 500 γρ. φύλλα κρούστας 1 φύλλο δάφνης 2 χτυπημένα αυγά Λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων αλάτι πιπέρι ψιλοκομμένος μαϊντανός

ΥΛΙΚΑ Για τη σάλτσα

2 κ.σ. κοφτές λιωμένο βούτυρο 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι 2 φλιτζάνια ζωμό από το κοτόπουλο λίγο μοσχοκάρυδο 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί (Χωριό Γραβιέρα Ώριμη τριμμένη στον τρίφτη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζετε και πλένετε το κοτόπουλο.
  2. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό, το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. Τα βράζετε καλά (περίπου 30λεπτά). Κρατάτε 2 φλιτζάνια από το νερό τους.
  3. Όταν κρυώσει το κοτόπουλο, αφαιρείτε τις πέτσες και τα κόκκαλα και κόβετε το ψαχνό σε μικρά κομματάκια.
  4. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Αναμειγνύετε το αλεύρι μέσα στο λιωμένο βούτυρο και ρίχνετε λίγο-λίγο τον ζωμό ανακατεύοντας για να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα (τεχνική μπεσαμέλ όπου αντί για γάλα χρησιμοποιείτε τον ζωμό κοτόπουλου).
  5. Όταν κρυώσει η σάλτσα προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα, το τυρί, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και τον μαϊντανό.
  6. Ετοιμάζετε την γέμιση: Αναμειγνύετε τα κομματάκια κοτόπουλου μέσα στην σάλτσα. Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε τα μισά φύλλα αλειμμένα ένα – ένα με βούτυρο. Απλώνετε πάνω τους την γέμιση και την σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα . Ενώνετε τα πάνω με τα κάτω φύλλα για να κλείσει η πίτα.
  7. Ψήνετε την κοτόπιτα σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά.