ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφαιρούμε το κοτσάνι από κάθε λάχανο και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Κόβουμε στη μέση τα πολύ μεγάλα φύλλα.
- Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε 3-4 λαχανόφυλλα τη φορά και ζεματίζουμε για 3-5 λεπτά.
- Βγάζουμε ποσεκτικά τα λαχανόφυλλα από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Αφαιρούμε το νερό από την κατσαρόλα και βάζουμε το Χωριό Soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος ανάλατο.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και 2 φλ νερό και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.
- Αλατίζουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα μας στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, 3/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε τον πάτο μίας μεγάλης κατσαρόλας με τα σκισμένα λαχανόφυλλα, που δεν θα χρησιμοποιήσουμε στο τύλιγμα, και με ρετάλια από φύλλα.
- Ρίχνουμε πάνω στη στρώση λάχανου τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε στην άκρη.
- Στην επιφάνεια εργασίας απλώνουμε ένα λαχανόφυλλο τη φορά, αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε 2 κ.σ. γέμιση κιμά ανά λαχανόφυλλο, κλείνουμε τις δύο άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά σαν ρολό.
- Μεταφέρουμε τους λαχανοντολμάδες με τη ραφή προς τα κάτω μέσα στην κατσαρόλα.
- Βάζουμε ολόκληρες τις ντομάτες ανάμεσα στους λαχανοντολμάδες.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και φέρνουμε σε σημείο βρασμού σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, έπειτα χαμηλώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, για 45 λεπτά.
- Προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειάζεται.
- Μεταφέρουμε τους λαχανοντολμάδες σε μια πιατέλα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
- Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με σάλτσα και τους σερβίρουμε ζεστούς.
Η συνταγή βρίσκεται δημοσιευμένη και στο site του Δημήτρη Σκαρμούτσου.