ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη 6 φλιτζάνια του τσαγιού Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας (ετοιμάζουμε και 1 για βοηθητικό) χυμό από 6 πορτοκάλια χυμό από 2 λεμόνια 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη 3 κιλά αλεύρι νούμερο 2 (ετοιμάζουμε και 1 για βοηθητικό) 4 κουταλάκια του γλυκού baking powder 4 κουταλάκια του γλυκού σόδα 4 κουταλάκια του γλυκού κανέλαΥΛΙΚΑ Για το μέλωμα 3 φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη 1 φλιτζάνια του τσαγιού σουσάμι 4 κουτάλια του τσαγιού κανέλα 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού άχνη ζάχαρη 1 ½ κιλά μέλι 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, προσθέτοντας σιγα-σιγά τις σκόνες. Στην αρχή ζυμώνουμε με το μίξερ και στο τέλος με τα χέρια. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας αν χρειαστεί αλεύρι ή λάδι από τις ποσότητες που έχουμε βάλει ως βοηθητικές (ανάλογα αν η ζύμη είναι χαλαρή ή σφικτή).
- Δεν πρέπει να είναι ούτε λαδωμένη ούτε στεγνή. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθώς την γυρίζουμε στη σκάφη , κρατιέται όλη μαζί.
- Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού και την πλάθουμε σε ωοειδές σχήμα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα που φτιάχνουμε πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν – διπλασιαστούν για 20-30 λεπτά (σε ένα ζεστό) μέρος.
- Κατόπιν, τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Μέλωμα - Καθαρίζουμε και καβουρντίζουμε το σουσάμι.
- Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη το σουσάμι, την άχνη ζάχαρη, τα τριμμένα καρύδια και την κανέλα.
- Βράζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα μέρος από το μέλι, το νερό και την ζάχαρη και ρίχνουμε σε δόσεις τα μελομακάρονα, να βράσουν για τρία τουλάχιστον λεπτά (ένα στρώμα στην κατσαρόλα).
- Τα στραγγίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη όπου έχουμε μέρος από το μείγμα καρυδόψιχας/άχνης. Τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν/αλευρωθούν με το μείγμα. Τα τοποθετούμε στον δίσκο.
- Σταδιακά, όσο προχωρά το μέλωμα, προσθέτουμε νερό και μέλι στην κατσαρόλα που βράζουμε τα μελομακάρονα.
|