ΥΛΙΚΑ 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού Χωριό Ελαιόλαδο Ποικιλία Κορωνέικη 750 γραμμάρια αλεύρι άσπρο μαλακό ½ κιλό αλεύρι σιταρένιο 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι από κριθάρι 30 γραμμάρια μαγιά νωπή (από το φούρνο) 1 κουταλάκι του γλυκού σουρωτή κύμινο 3 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη 1 κουταλάκι του γλυκού σουρωτή αλάτι 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό λιώνουμε τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο από το άσπρο αλεύρι, τόσο ώστε να φτιάξουμε ένα πηχτό χυλό.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ρίχνουμε στο ζυμάρι τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το λάδι, το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε εναλλάξ το κάθε αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και μαλακή.
- Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, το βάζουμε σε μια λεκάνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένο καλά με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης (θα χρειαστούν 60-70 λεπτά περίπου).
- Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, το βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το ξαναζυμώνουμε για 4-5 λεπτά.
- Το χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και πλάθουμε τις φραντζόλες.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με ένα πινέλο και τοποθετούμε μέσα τις φραντζόλες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο για 5 λεπτά στους 100C και βάζουμε το ταψί με το ψωμί για 20-25 λεπτά για να ξαναφουσκώσει.
- Στη συνέχεια, βγάζουμε από μέσα το ψωμί, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180C και μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180C.
|