Ντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά
Παραδοσιακά και πεντανόστιμα ντολμαδάκια, τρώγονται ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο, και συνοδεύουν τις καλύτερές μας στιγμές!
506
Ντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή κατεψυγμένα 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο Αγελάδος Χωριό (προαιρετικά) 1 πατάτα μέτρια (προαιρετικά) 1 μεγάλο λεμόνι

ΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση

1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο-μισό χοιρινό) 3-4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα ½ κιλό ντομάτες αποφλοιωμένες (χωρίς σπόρους) 1 φλιτζάνι του τσαγιού Χωριό ελαιόλαδο Αειφόρο (ή Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος ανάλατο) 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι τύπου καρολίνα 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ρύζι, τη ζάχαρη, τον κιμά, το μισό λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά ώστε να ανακατευτούν τα υλικά μας για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα να δέσει και να ενωθούν οι γεύσεις.
  2. Ξεπλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά, για να μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
  3. Τα απλώνουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια και, αφού κόψουμε τα κοτσανάκια από τα φύλλα, τα τεμαχίζουμε άλλοτε σε 2 και άλλοτε σε 3 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος του αμπελόφυλλου), και αρχίζουμε να τα γεμίζουμε ένα-ένα με το μείγμα μας.
  4. Με ένα κουτάλι, παίρνουμε μικρή ποσότητα από το μείγμα και τη βάζουμε στην άκρη του αμπελόφυλλου. Κατόπιν γυρίζουμε το φύλλο στο πλάι και τυλίγουμε τους ντολμάδες πολύ μικρούς και σφιχτούς σε σχήμα χωνιού.
  5. Στη συνέχεια, σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα, στρώνουμε όσα αμπελόφυλλα έχουν τρυπήσει ή σκιστεί (αν δεν έχουμε, στρώνουμε μερικές φέτες πατάτας) για να μην κολλήσουν. Από πάνω, βάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα κοντά στο άλλο, ώστε να σχηματίσουν κύκλους.
  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το ζεστό νερό. Τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο ώστε να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 25-30 λεπτά περίπου.
  7. Όταν λοιπόν περάσουν τα 25-30 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά περίπου, ώσπου να σωθεί το νερό.
  8. Μεταφέρουμε τους ντολμάδες προσεκτικά σε πιατέλα, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το νερό.