Ντόνατς ολικής με επικάλυψη φυστικοβούτυρο
Πόσο μας αρέσουν τα donuts! Ειδικά όταν είναι σπιτικά, με αλεύρι ολικής άλεσης και επικάλιψη φυστικοβούτυρο, μέλι και αμύγδαλα τριμμένα!
2012
Ντόνατς ολικής με επικάλυψη φυστικοβούτυρο

ΥΛΙΚΑ

140 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 40 γρ. κακάο ½ κ.γ. μπέικιν παουντερ ½ κ.γ. σόδα ¼ κ.γ. αλάτι 1 βανίλια 60 γρ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη 60 γρ. Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος μειωμένα λιπαρά 80 γρ. γάλα 1,5% λιπ. 200 γρ. γιαούρτι 2% λιπ. (λίγο επιπλέον βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας)

ΥΛΙΚΑ Για την επικάλυψη

1 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο 1 κουτ. σούπας μέλι αμύγδαλα τριμμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βουτυρώνουμε την ειδική φόρμα για ντόνατ και την αλευρώνουμε.
  2. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι ολικής, το κακάο (κοσκινισμένο), το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια.
  4. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Λιώνουμε το Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος μειωμένα λιπαρά σε μπρίκι σε χαμηλή φωτιά.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα γιαούρτι-ζάχαρη, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε με κουταλάκι στις φόρμες (το μισό μείγμα, το υπόλοιπο μόλις βγει η πρώτη φουρνιά, γιατί τα ταψάκια ντόνατ είναι συνήθως έξι θέσεων).
  6. Ψήνουμε για 20′ περίπου. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 2′ και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Σκουπίζουμε με χαρτί τις θήκες, βουτυρώνουμε πάλι, αλευρώνουμε και γεμίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε ομοίως.
  7. Αφού κρυώσουν, ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ρίχνουμε πάνω από τα ντόνατς. Πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο.

Σημειώσεις:
– Αν έχουμε δύο φόρμες για ντόνατ, ψήνουμε κατευθείαν και τις δύο.
– Αν δεν έχουμε καθόλου φόρμες για ντόνατ, τότε ψήνουμε τη ζύμη σε ταψάκι για μάφιν, χρησιμοποιώντας χάρτινες θήκες. Δε θα φουσκώσουν όσο τα κλασικά μάφιν, γιατί το αλεύρι ολικής δεν κάνει τη ζύμη τόσο ανάλαφρη όσο το λευκό.