Πουρές γλυκοπατάτας με πράσο και βούτυρο Χωριό
Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο απολαμβάνουμε έναν βουτυρένιο πουρέ με Χωριό βούτυρο αγελάδος, γλυκοπατάτα, θυμάρι και πράσο.
3012
Πουρές γλυκοπατάτας με πράσο και βούτυρο Χωριό

ΥΛΙΚΑ

2 μέτρια πράσα 2 κιλά γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια (περίπου 1,5 εκ) 1 1/2 κ.γ. αλάτι 4 κ.σ. Χωριό βούτυρο αγελάδος 1/3 φλ ζωμός κοτόπουλο 1 λεμόνι (περίπου 2 κ.γ. ξύσμα, 2 κ.σ. χυμός) 2 κ.γ. φρέσκα φύλλα θυμάρι 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε κατά μήκος.
  2. Κατόπιν τα κόβουμε σε λοξές φέτες.
  3. Bάζουμε τα πράσα μας σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε.
  4. Σουρώνουμε καλά και στεγνώνουμε.
  5. Σε μια κατσαρόλα μαγειρεύουμε τις πατάτες με 1 κ.γ. αλάτι σε μπόλικο νερό, που να τις καλύπτει, για 10-12 λεπτά.
  6. Σουρώνουμε και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
  7. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το Χωριό βούτυρο αγελάδος σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να κάνει φούσκες.
  8. Προσθέτουμε τα πράσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
  9. Βάζουμε το ζωμό, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό, το θυμάρι, το πιπέρι και την 1/2 κ.σ. αλάτι.
  10. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
  11. Προσθέτουμε περίπου 2/3 των πράσων στις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ.
  12. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα από πράσα και σερβίρουμε.

 

Η συνταγή βρίσκεται αναρτημένη και στον ιστότοπο του Δημήτρη Σκαρμούτσου.