Πρασόρυζο με μανιτάρια
Πράσα, μανιτάρια, μυρωδικά, αλάτι θαλασσινό, Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία σε μια συνταγή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!
804
Πρασόρυζο με μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ

500 γρ πράσα (το άσπρο μέρος, κομμένα σε ροδέλες) 500 γρ μανιτάρια ½  φλ. Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία 2 φλ. νερό 1 ¼  φλ. άβραστο ρύζι 1 ½  φλ. νερό ή ζωμό της αρεσκείας σας 1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό ½  ματσάκι φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος χυμό από 1 λεμόνι 1 κ.σ. Χωριό βούτυρο αγελάδος για το τελείωμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και κόβουμε το άσπρο μέρος σε ροδέλες 2 εκ. περίπου.
  2. Κόβουμε τις ροδέλες στη μέση δύο φορές, ανά τέταρτα. Ρίχνουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό όλα τα κομμάτια.
  3. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πράσα, το ελαιόλαδο και 2 κούπες νερό, καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια.
  6. Προσθέτουμε 1 ½ φλ. νερό ή ζωμό της αρεσκείας μας και αφήνουμε να βράσει.
  7. Προσθέτουμε  το αλάτι, το ρύζι και τα μανιτάρια,  καλύπτουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο (προαιρετικά) και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.