Σούπα με γλυκό τραχανά και μανιτάρια
Σε αυτή τη συνταγή ο Δημήτρης Σκαρμούτσος βάζει την τέχνη του σε μια λαχταριστή σούπα με λαχανικά και γραβιέρα Χωριό.
102
Σούπα με γλυκό τραχανά και μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. τραχανά γλυκό 300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα (κοινά, πλευρώτους, πορτομπέλο) 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο Χωριό Κλασικό 4 δαφνόφυλλα 1 φλ. κρασί λευκό 2 κ. σ. κονιάκ 1 φλ. γάλα 1 φλ. γραβιέρα Χωριό μακράς ωρίμανσης, τριμμένη ½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο 1 ντομάτα τριμμένη 3 λίτρα νερό αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφαιρούμε τη βάση από τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά. Tα κόβουμε σε μέτριες φέτες ή τα σπάμε με το χέρι.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνουμε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, βάζουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύουμε για μισή ώρα.
  4. Προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.