Σουπιές στιφάδο του Δημήτρη Σκαρμούτσου
Μια συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου για προχωρημένους! Σουπιές μαγειρεμένες με κρασί, ντομάτα και το μελάνι τους!
506

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό ολόκληρες νωπές ή κατεψυγμένες σουπιές 4 κ.σ. Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία 1 κ.σ. Χωριό Soft με Bούτυρο Αγελάδος 1 μετρίου μεγέθους λευκό κρεμμύδι, αποφλοιωμένο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες ½  φλ. ξηρό λευκό κρασί 2 κ.σ. ντοματοπολτό 1 ματσάκι μαϊντανό, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο Αλάτι Mαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τις σουπιές κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
  2. Διαχωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα με ένα κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια αφαιρούμε τα πλοκάμια και πετάμε τα μάτια και το ράμφος με τα σκληρά μέρη γύρω τους. Τραβάμε προς τα έξω το σκληρό “κόκαλο” και το πετάμε.
  3. Κόβουμε την κάθε σουπιά κατά μήκος για να ανοίξει, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τους μικρούς σάκους μελανιού. Αφαιρούμε τους σάκους και τους κρατάμε στην άκρη και πετάμε τα εντόσθια. Ξεκολλάμε το λεπτό εξωτερικό δέρμα κάτω από το τρεχούμενο νερό.
  4. Κόβουμε τις σουπιές και τα πλοκάμια σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους, ξεπλένουμε σε κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι σε μέτρια φωτιά.
  6. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τις σουπιές και διατηρούμε τα πλοκάμια και τα μαγειρεύουμε όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.
  8. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί, 3-5 λεπτά.
  9. Αναμειγνύουμε τον ντοματοπολτό και 1 φλ. νερό σε ένα μικρό μπολ. Στη συνέχεια, τον ρίχνουμε στις σουπιές μαζί με τους σάκους μελανιού (2-3 κ.σ. μελάνι σουπιάς) και το ½ ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  10. Ανακατεύουμε, “πατώντας” τους σάκους με το πίσω μέρος μίας ξύλινης κουτάλας για να σπάσει το δέρμα και να αφήσει το μαύρο μελάνι να “τρέξει”.
  11. Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σκεπάζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι σουπιές να είναι πολύ τρυφερές για 40-60 λεπτά.
  12. Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι τα τελευταία 10 λεπτά για να μειωθεί και να πήξει η σάλτσα.
  13. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.