Τάρτα σοκολάτας με σάλτσα καραμέλας
Λαχταριστή και υπέροχη τάρτα με πλούσια σάλτσα καραμέλας και γεμάτη γεύση, όπως την ετοιμάζει για εμάς ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.
4516
Τάρτα σοκολάτας με σάλτσα καραμέλας

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για 2 τάρτες

ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη

2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2/3 φλ Χωριό βούτυρο τ. Κερκύρας, σε θερμοκρασία δωματίου 1/4 φλ ζάχαρη 1/2 φλ ζάχαρη άχνη 1/2 φλ αμύγδαλα, αλεσμένα 1 αβγό 1 πρέζα αλάτι

ΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση σοκολάτας

3/4 φλ κρέμα γάλακτος 150 γρ μαύρη σοκολάτα 1 κ.σ. Χωριό βούτυρο τ. Κερκύρας 1 αυγό

ΥΛΙΚΑ Για την κρέμα μασκαρπόνε-βανίλια

1/2 φλ κρέμα γάλακτος 1/3 φλ μασκαρπόνε 2 στικάκια βανίλιας (κόβουμε κατά μήκος και ξύνουμε τους σπόρους με την άκρη του μαχαιριού) 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

ΥΛΙΚΑ Για τη σάλτσα καραμέλας

1/2 φλ ζάχαρη 1/2 φλ κρέμα γάλακτος, λίγο χλιαρή 3 κ.σ. Χωριό βούτυρο τ. Κερκύρας, σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το αλεύρι, το Χωριό βούτυρο τ. Κερκύρας, τη ζάχαρη, τη ζάχαρη άχνη, τα αμύγδαλα, το αυγό και το αλάτι (όλα τα υλικά), μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Φτιάχνουμε μια μπάλα, διπλώνουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
  3. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με λαδόκολλα, απλώνουμε τη ζύμη ώστε να χωράει στην ταρτιέρα. Τη βάζουμε στην ταρτιέρα και αφήνουμε να προεξέχει περίπου 1 εκ.
  4. Πιέζουμε περιμετρικά τη ζύμη στο εσωτερικό της ταρτιέρας και τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη τουλάχιστον για 1 ώρα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 10-14 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  7. Αφήνουμε στην άκρη.
  8. Για τη γέμιση: Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε λίγο ανοιχτή την πόρτα του.
  9. Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη.
  10. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κρέμα και το Χωριό βούτυρο τ. Κερκύρας.
  11. Μαγειρεύουμε μέχρι να ζεσταθούν και αμέσως ρίχνουμε τη σοκολάτα.
  12. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς.
  13. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε με σύρμα το αυγό και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας καλά.
  14. Βάζουμε το μείγμα απαλά στην τάρτα και αφήνουμε στον σβηστό φούρνο για 15 λεπτά. Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου.
  15. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
  16. Για την κρέμα μασκαρπόνε: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (την κρέμα, το μασκαρπόνε, τους κόκκους βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη), χτυπώντας για 4-5 λεπτά μέχρι να δέσει.
  17. Για τη σάλτσα καραμέλας: Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Δεν ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει (θα πρέπει να έχει πάρει χρυσό χρώμα).
  18. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος.
  19. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  20. Βάζουμε πάλι στη φωτιά (χαμηλή φωτιά) για 5-10 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας διαρκώς. Αφήνουμε να κρυώσει
  21. Σερβίρουμε την τάρτα με την κρέμα και τη σάλτσα καραμέλας.

 

Η συνταγή βρίσκεται δημοσιευμένη και στο site του Δημήτρη Σκαρμούτσου.