ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη 600 γρ. αλεύρι σκληρό 180 γρ. Χωριό λιωμένο αγελαδινό βούτυρο γάλακτος 150 γρ. ζάχαρη 3 κρόκους αυγών 1 πρέζα αλάτι ½ κ.γ. γλυκάνισο κοπανισμένο ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 35 γρ. μαγιά φρέσκια ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλαΥΛΙΚΑ Για τη γέμιση 100 γρ. καρυδόψιχα 100 γρ. αμυγδαλόψιχα καβουρντισμένη 100 γρ. σταφίδες ξανθές 4 κ.σ μπράντι ή ρούμι ½ κ.γ. κάρδαμο ½ κ.γ. κανελογαρίφαλο 1 μήλο τριμμένο 4 κ.σ. μαρμελάδα 1 ½ κ.σ. κορν φλάουρ 1 κ.σ. Χωριό λιωμένο βούτυρο | | ΕΚΤΕΛΕΣΗ- Κοσκινίζετε το αλεύρι πάνω από ένα μπολ.
- Ανοίγετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα ρίχνετε το Χωριό λιωμένο αγελαδινό βούτυρο γάλακτος, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το αλάτι, το γλυκάνισο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και την προσθέτετε στα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύετε το μείγμα καλά και αρχίζετε να ζυμώνετε παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τις άκρες προς τα μέσα .
- Ρίχνετε όσο ζυμώνετε ½ φλιτζάνι περίπου (ή όσο παίρνει) χλιαρό νερό.
- Ζυμώνετε ½ ώρα περίπου.
- Σκεπάζετε τη λεκάνη, την αφήνετε σε μέρος ζεστό 3 με 4 ώρες να φουσκώσει η ζύμη.
- Ξαναζυμώνετε λίγο να φύγει ο αέρας και απλώνετε με τον πλάστη ή τα χέρια τη ζύμη και πλάθετε ένα ορθογώνιο.
- Αναμειγνύετε τα υλικά για τη γέμιση και την απλώνετε κατά μήκος πάνω στο ορθογώνιο και το τυλίγετε σε ρολό με την ζύμη στο κέντρο.
- Αλείφετε μια φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη με λίγο βούτυρο και βάζετε εκεί το ρολό με την ένωση προς τα κάτω.
- Αλείφετε το τσουρέκι με λίγο γάλα, πασπαλίζετε με σπόρους γλυκάνισου και το ψήνετε 45 με 50 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς.
|