21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2016

Τραχανάς: Γεύση παράδοσης από γενιά σε γενιά

Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά τρόφιμα του τόπου μας. Συνήθως ετοιμάζεται στο τέλος του καλοκαιριού, όταν οι νοικοκυρές απλώνουν τον τραχανά σε μεγάλα τραπέζια στρωμένα με σεντόνι για να στεγνώσει και να τον αποθηκεύσουν.

Μπορεί να είναι γλυκός, να φτιάχνεται δηλαδή με γάλα, ή ξινός, με γιαούρτι. Η βάση του τραχανά ποικίλλει. Το κάθε νοικοκυρικό τον φτιάχνει με σιμιγδάλι, με αλεύρι σίτου, ή με πλιγούρι. Το γάλα ή το γιαούρτι ανακατεύονται με το αλεύρι και δίνουν μια μάζα, που κατόπιν τρίβεται για να δώσει τους αναγνωρίσιμους σε όλους μας χοντρούς κόκκους τραχανά.

Ας δούμε τις θρεπτικές ιδιότητες του αγαπημένου μας παραδοσιακού τραχανά:

Πότε φτιάχνεται

Τέλος καλοκαιριού.

Θρεπτικά συστατικά

  • Πρωτεΐνη
  • Υδατάνθρακες
  • Αντιοξειδωτικά
  • Φυτικές ίνες
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος
  • Ψευδάργυρος
  • Αμινοξέα

Μας κάνει καλό

  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό
  • Ενισχύει την καλή λειτουργεία της χώνεψης
  • Ενισχύει τα οστά
  • Προστατεύει από λοιμώξεις
  • Χαρίζει ενέργεια
  • Αναδεικνύει το δέρμα και τα μαλλιά

Tips

  • Ο τραχανάς μπορεί να γίνει και πικάντικος, προσθέτοντας καυτερό κόκκινο πιπέρι.
  • Ο κοκκινιστός απαιτεί φρέσκιες τριμμένες ντομάτες αλλά και ντοματοπελτέ.
  • Στον ξινό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι για να ισορροπήσει τη γεύση.
  • Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λαχανικά, λουκάνικα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας σε μια νόστιμη τραχανόσουπα.

Γρήγορο γεύμα με τραχανά

Για μια απλή και γρήγορη τραχανόσουπαβράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπίπερο και Χωριό βούτυρο αγελάδος και ανακατεύουμε συνέχεια για 15 περίπου λεπτά. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και πασπαλίζουμε με Χωριό φέτα Ορεινές περιοχές.

    Συνταγή με τραχανά




    ΣΧΟΛΙΑ
    Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σχόλιο.